Natural immersion

Victorian Specialist Centre Melbourne, Australia

Victorian Specialist Centre

Melbourne, Australia

Overview

Reflecting the leafy surrounds and suburban landscape of Lower Templestowe, the Victorian Specialist Centre is a project immersed in a landscaped environment.

The development seeks to provide a refreshing approach to medical centre design, uniting modern amenities with natural materials and scenery to evoke a feeling of wellbeing and calm to visitors.

As clients enter the centre they are welcomed by a solitary but symbolic ficus hillii tree, which stands in the lobby as a focus to intersecting view corridors aligned with the external landscaped setting. These view corridors define the separate medical tenancies of the centre which is unified by the arrival atrium and folding roof geometry which establishes the built form.

The generously proportioned view corridors are reinforced by strip LED lighting which guides visitors throughout the two-storey centre, in addition to bringing a clean and natural lightness into the space.

Discretion is prioritised throughout the building; a two-level basement carpark provides clients and delivery personnel with internal access to the centre which is considerate of the need for both patient and operational privacy. This attention continues into the waiting rooms, which are sectioned using chiffon curtaining which provides reprieve for clients as needed. Tranquil blue soft furnishings adorn the waiting rooms creating a serene atmosphere.

Thoughtful branding and wayfinding solutions are seamlessly integrated throughout the space, echoing the tranquil and modern ethos of the centres facilities and design.

Buchan provided masterplanning, architecture, interior design and brand experience services for this project, with construction undertaken by Hagta Group.

 

Overview

  • Client /Victorian Specialist Centre
  • Discipline /MP. AR. ID. BX
  • Sector /Commercial
  • Region /Australia
  • Status /completed
  • Team / Harvey Male, Dong Uong